Hanselman Nieuws

Nieuwsbrief Hanselman mei 2016

Project Kockengen: goed gefundeerd onderzoek

Het begon met een bouwkundige keuring en is inmiddels uitgegroeid tot een groot project: ‘Kockengen Waterproof’. In opdracht van de Gemeente Stichtse Vecht werken we mee aan oplossingen voor de water- en bodemdalingsproblematiek in Kockengen en de omliggende polder.

De oude kern van Kockengen ligt namelijk op een stevige kleirug, maar de naoorlogse uitbreidingen daaromheen liggen in het veen. Daardoor verzakken veel tuinen en openbare ruimtes. De meeste huizen zijn onderheid.

Wij doen onder andere onderzoek naar funderingen van de woningen, we raadplegen de archieven, voeren een bouwkundige opname uit en verzorgen alle metingen aan de woningen.

 

Hulp voor inwoners mijnstreken 

Mijnen kunnen jaren na sluiting nog zorgen voor schade. Diverse woningen in de voormalige mijnstreken in Limburg zijn beschadigd door beweging in de bodem, veroorzaakt door mijnbouwwerken. Een andere oorzaak is het geleidelijk vollopen van de mijnen (sinds 1994 wordt het mijnwater niet meer opgepompt).

Directeur Ferry van der Kwaak is één van de drie bestuursleden van de ‘Stichting Calamiteitenfonds mijn (water)schade Limburg’. Dit fonds is een initiatief van het provinciaal bestuur. In sommige situaties is de schade door bijvoorbeeld scheurvorming of verzakking zo ernstig, dat de veiligheid van wonen niet meer gegarandeerd kan worden. Dan draagt het calamiteitenfonds bij aan het bouwkundig versterken van de woning.

Ondertussen speelt de vraag: wie betaalt deze schade? De (rechtsopvolgers van de) voormalige exploitanten van de mijnbouwwerken zijn niet bereid tot erkenning en vergoeding van de schade. De Staat der Nederlanden evenmin. Provincie Limburg en de bijbehorende gemeente bestrijden dit standpunt en zijn gerechtelijke procedures gestart. Intussen is er een technisch onderzoek ingesteld naar mogelijke, vertraagde gevolgen van de vroegere steenkoolwinning. Medio 2016 zijn de resultaten van dit onderzoek bekend.

 

Locomotief ramt vrachtwagen

Een niet alledaagse situatie: een vrachtwagen rijdt over een spoorwegovergang en wordt geramd door een locomotief. De vrachtwagen met oplegger kantelt en komt in de berm terecht. De locomotief raakt ontspoord, evenals de aangekoppelde wagon, waarop rollen staal liggen.

Onze primaire rol is het onderzoeken van de toedracht en het vaststellen van de omvang van de schade. We bekijken en bevragen elk detail. Hoe werkte de beveiliging van de spoorwegovergang? Wat heeft de chauffeur kunnen zien? En wat niet? Hoe hard reden beide voertuigen? Ook kijken we naar de berging die daarna is uitgevoerd. Heeft dit geleid tot extra schade? Zo ja, wie kan daarvoor aansprakelijk worden gesteld?

Voor dit project werken onze disciplines Transport & Techniek en Expertises nauw samen. Transport & Techniek bekijkt de schade van de vrachtwagen en de trein. Expertises zoomt in op de schade aan het wegdek, het milieu, de spoorwegenovergang en adviseert m.b.t. rechtsbijstand en het aansprakelijkheids-/toedrachtonderzoek.

 

Iedereen die te maken krijgt met schade, verdient rechtvaardigheid

Vrachtwagenchauffeurs, woningeigenaren, gemeenten, bouwmanagers; wie de gedupeerde ook is, hij of zij verdient een onafhankelijke beoordeling van de schadesituatie. Vanuit dat principe bekijken we al meer dan dertig jaar (schade)situaties tot in elk detail. Inventieve en deskundige professionals regisseren, adviseren vanuit verschillende vakgebieden, werken intensief samen en komen voor opdrachtgever met snelle, pragmatische oplossingen.

Sinds november 2015 is die manier van werken erkend met het ISO 9001:2015-certificaat. Dit is een internationale norm die eisen stelt aan het managementsysteem in een organisatie. Hanselman voldoet aan die eisen en is daarmee de eerste in Nederland op het gebied van schademanagement.

Directeur Edwin Hanselman: “We zijn enorm trots op het ISO-certificaat. Het is een bevestiging van onze meerjaren strategie en visie. Minstens zo trots zijn we op de vele projecten waar we aan werken. Daar zie je elke dag dat we waarmaken waar we voor staan.”

 

BLIJF OP DE HOOGTE

In onze nieuwsbrieven willen we graag de laatste ontwikkelingen, initiatieven en kennis met u delen, door uitleg te geven en voorbeelden te tonen.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met Hanselman!

Met vriendelijke groet,

Robert Hanselman